keskiviikko 25. joulukuuta 2013

Seuraava Metalli Talli tapaaminen on 27.1.

Paikka on vielä auki, se ilmoitetaan piakkoin. Tapaamisen aloitusaika on viime kertaiseen tapaan klo 9:00.

Toivotan kaikille leppoisia vuoden viimeisiä päiviä!

Jouluterveisin,
Matti Herlevi

tiistai 17. joulukuuta 2013

Paranna yrityksesi näkyvyyttä

Google on läntisessä maailmassa eniten käytetty hakukone. 

On tärkeätä, että omaan toimialaan liittyvissä Google-hauissa yrityksesi kotisivut tulevat sivuehdotukseksi ensimmäisten joukossa.
Google hakukone on osaksi muuttanut kriteerejään, ja kotisivuillesi linkittävät sivut ovat tulleet yhdeksi keskeiseksi laskentakriteeriksi.
Firman näkyvyys Googlessa paranee, jos yrityksesi sivuille osoittavia linkkejä on mahdollisimman monen yrityksen ja sidosryhmän sivuilla.
Metalli Talliin kuuluvat yritykset voivat parantaa omaa ja muiden Metalli Tallin yritysten näkyvyyttä lisäämällä omiin kotisivuihinsa linkit-sivun, johon lisätään muiden yritysten osoitteita.
Toivottavasti mahdollisimman moni yritys lähtee optimoimaan kotisivujensa näkyvyyttä tällä tavoin.
Lista Metalli Tallin yritysten kotisivuista löytyy tästä Metalli Tallin blogista.
Yrityksesi kotisivuista vastaava henkilö/yritys pystyy hoitamaan asian teknisen puolen helposti. Esimerkki tällaisesta toteutuksesta löytyy vaikkapa Brione Oy:n Linkit-sivulta www.brione.fi/linkit.

tiistai 10. joulukuuta 2013

Muutoksen ennakoinnista...

”Hyvin menestyvää yritystä ei pelasta mikään.” Varmaankin varsin tuttu sanonta. Ja on täyttä totta. Esimerkiksi IT-alalla 80-luvun suuryrityksistä on jäljellä vain IBM ja Hewlett Packard, kumpikin melkoisen muutoksen läpikäyneenä. Iso joukko on muistojen hautuumaalla.
Charles Darwin, kaikkien tuntema evoluutioteorian isä, on todennut: ”Älykkäimmät ja vahvimmat lajit eivät selviä, vaan ne, jotka osaavat sopeutua muutoksiin.”

Koskeeko muutos meitä itäisen Uudenmaan metallitoimissa? Aivan varmasti. Ympäristömme ja asiakkaidemme tarpeet ja odotukset muuttuvat, tekniikka muuttuu. Muutospaine voi tulla kohdallemme joko pakon ajamana kriisitilanteessa tai voimme ennakoida tilannetta nähdessämme mahdollisuuden parempaan. 

Mihin esimerkiksi 3D-tulostus tai lisäävä valmistus tulee viemään metallituotteiden ja osien valmistuksen? Onko se jo nyt riittävän kypsää otettavaksi käyttöön, onko meillä riittävän hyviä  3D-suunnittelijoita ko. teknologian käyttöä ajatellen?
Miten valmistaudumme tällaisten uusien teknologioiden tuloon? Mitä kysymyksiä se herättää?
Kysymysmerkkejä on paljon, eikä vastauksia vielä ole. Mikäli jokin muutoksen ennakointiin tai vaikkapa 3D-tulostukseen liittyvä kysymys askarruttaa sinua, lisää se kommentiksi tähän kirjoitukseen. Otamme saapuneet kysymykset huomioon selvityksessä, jota aiomme lähteä toteuttamaan liittyen uusiin teknologioihin ja alueemme mahdollisuuksiin olla kehityksessä mukana.

maanantai 9. joulukuuta 2013

Marraskuussa tapahtunutta

Marraskuu oli toiminnan kuukausi myös Metalli Tallin osalta.

Metallialalla löytyy mahdollisuuksia kansainvälisillä markkinoilla, jos kotimaa ei tunnu vetävän. Helppoa se ei ole, mutta kasvavia markkinoita löytyy läheltä kuten esim. Norjan arktisilta alueilta ja Pietarin seudulta. Alla lyhyt yhteenveto Norjan mahdollisuuksiin liittyen:
Doing business in Norway - Towards greater opportunities -seminaari Helsingissä 7.11.
Norjassa on voimakas fokus arktisten alueiden öljy- ja kaasubisneksen kehittämisessä, 20 miljardin euron vuosittaiset investoinnit tulevina vuosina. Norja kasvaa, erityisesti metallimateriaalien ja koneiden ja laitteiden osalta, ja rahaa on paljon. Myös kulutaso on korkea! Norjan O&G sektorille pyrkiviltä yrityksiltä odotetaan 100% laatua ja toimitusten luotettavuutta, hinta ei ole ratkaisevaa, lisäksi kaivataan ainutlaatuista teknologiaa ja osaamista sekä riittävää toimituskapasiteettia. Norjalaiset ovat avoimia ja sosiaalisia sekä hakevat konsensusta päätöksenteossa, siksi voi viedä aikaa. Suomalaisten metalliyritysten kannattaa pyrkiä Norjaan yhteenliittyminä tai isompien päähankkijoiden kautta.

Järjestimme kolmannen verkostotapaamisen 18.11. Hollming Worksin tiloissa.
Mukana oli tällä kertaa ennätyssuuri joukko yritysten edustajia, yhteensä 14 yritystä oli mukana. Tällä kertaa myös Loviisan kaupunki osallistui kuunteluoppilaana. Saimme kuulla esityksen Hollming Worksistä ja heidän alihankkijoilleen asettamista odotuksista, tutustuimme uuteen työstökonejättiläiseen ja valmisteilla olevaan tunneliporaan. Sovellusmestarit kertoi omasta toiminnastaan, kävimme läpi myynnin työkaluja ja kuulimme esityksen Pietarin alueen autoteollisuuden alihankintamahdollisuuksista ja vaatimuksista. Raportti tilaisuudesta löytyy blogin Raporti ja artikkelit -osiosta.

Tapasimme virolaisia metalliyrittäjiä Porvoossa 21.11. Kuusi virolaista metalliyrittäjää tutustui Porvoossa CM-Toolsin ja PTH-Metallin toimintaa Harju County Entrepreneurship and Development Consultancyn johdolla. Joitakin kaupallisia keskusteluja näytti lähtevän käyntiin.

Järjestimme info-tilaisuuden CE-merkinnän käytännön järjestämisvaiheista pienyrittäjille 26.11. Ramse Consulting esitteli CE-merkinnän järjestämisen vaiheet. Mukana tilaisuudessa oli 7 yritystä. Asian hoitamiseen liittyvän yhteistyön kehittely jatkuu.

Olimme mukana Ukipolis Oy:n Laitilassa 28.11. järjestämässä Kohtaa Kumppani yritysten Match Making-tapaamisessa. Porvoolaisyrityksistä kumppania hakivat Brione ja PTH-metalli. He tapasivat lukuisia Varsinaissuomalaisia yrityksiä - tarjouspyyntöjä on tulossa.

maanantai 11. marraskuuta 2013

Onko yritysten kilpailukyvyn ongelmana hinta vai laatu?

Onko sinulla vaikeuksia myydä osaamistasi? Uskallatko pyrkiä kansainvälisille markkinoille?

Usein kuulee mainittavan, että yrittäjä kokee tuotteensa tai palvelunsa myynnin hankalaksi ja tuntuu, että tarjottu hinta on liian korkea ja sen vuoksi kauppaa ei synny. Perussyy voikin olla jossain muualla. Nyt puhutaan yhä enenevässä määrin siitä, että suomalainen laatu on osoittautumassa myytiksi, vain parhaat yrityksemme ovat ymmärtäneet satsata yrityksensä koko toiminnan laatuun. Valitettavan suuri osa yrityksistä tuntuu tuudittautuneen siihen uskoon, että kyllä Suomessa osataan. Jotkut ovat kehittäneet toimintaansa, osaamistaan, prosessejaan ja tuotteitaan jatkuvasti, monet ovat jääneet paikalleen.

Nyt viimeistään on laatua korostavan ryhtiliikkeen aika. Lähialueiden kasvaville markkinoille ei pääse mukaan, jollei yrityksen osaaminen ja laatu ole huippuluokkaa. Tarvitaan systemaattista toiminnan laadun kehittämistä. Tähän viittaa myös Kauppalehden artikkeli 8.11.2013, jossa amerikkalainen, Suomessa asuva laatuguru Gregory Watson kommentoi suomalaisyritysten johdon ymmärrystä laadusta. Lue juttu tästä.

Toivon, että Itä-Uudenmaan metalliyritykset ottavat laatuasian vakavasti keskeisenä kilpailutekijänä nykyisten asiakkuuksien ylläpidossa ja uusien markkinoiden avaamisessa. Tiedän, että täällä osataan, näyttäkäämme se muillekin!

Matti Herlevi

keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Metalliosaamisemme markkinointi – voimmeko tehdä enemmän yhdessä?


Metalli Talli hankkeen yhtenä tavoitteena on parantaa metalliyritysten näkyvyyttä sekä alueen ulkopuolella että yhtälailla alueen sisällä: tehdä mahdollisimman helpoksi osaajien löytäminen sekä luoda osaamisestamme oikea myönteinen mielikuva.

Jotain on jo yhdessä tehtykin. Verkostokokoukset, tämä blogi ja tapaamiset eri muodoissaan kertovat näkyvyyden parantamisesta alueemme sisällä. Yhteisosasto Tampereen alihankintamessuilla on askel alueen ulkopuolelle.

Yritykset kehittävät kukin tavallaan omaa yrityskuvaansa, brändiään. Tästä kuulimme erinomaisia esimerkkejä syyskuun verkostotapaamisessa.

Mikä on sopiva taso alueen yhteisen metalliosaamisen markkinointiin? Mitä meidän on mielekästä tehdä yhdessä, jotta mahdollisimman moni hyötyy tästä yhteistyöstä? Millä kärkiteemoilla haluamme erottautua? Näihin kysymyksiin pyrimme löytämään vastauksia Metalli Talli hankkeen jatkuessa. Sinun yrityksesi ja kukin yritys osaltaan tuovat toivottavasti kortensa kekoon tälläkin alueella.

Seuraavassa listaan muutamia esimerkkejä mahdollisista toimista.
  •           Alueen metalliosaamisen viestintään voidaan kehittää esimerkiksi Posintran ylläpitämänä verkostosivut, joilla esitellään alueen osaamista yleensä, lyhyesti kukin yritys sekä linkki yritysten omille verkkosivuille. Tässä voi olla mukana yksinkertainen hakukone, jolla voidaan rajata yritysten piiristä ne, joiden osaaminen ja palvelut sopivat käyttäjän etsimiin tarpeisiin. Materiaalin pohjalta on helppo tehdä varsin ajantasainen painotuote jaettavaksi eri tapahtumissa. Tässä emme halua kilpailla kaupallisten toimijoiden kanssa kopioimalla heidän toimiaan, vaan luoda ”helpon ikkunan” alueemme osaamiseen.
  •           Järjestetään ja osallistutaan tapahtumiin ja yhteisesiintymisiin eri muodoissaan, kuten jo edellä esimerkkinä oli. Työn alla on alueemme ”alihankintamessut”-tapahtuma, johon tavoittelemme mahdollisia asiakkaita alueen ulkopuolelta.
  •           Mainitsin edellä kärkiteemat. Näitä on syytä pohtia, jotta viesti osaamisestamme on selkeä ja erottuva. Rinnan meidän tulee pohtia kohdemarkkinoita, onko niitä riittävän kokoisina ja meidän saavutettavissamme.
  •           ja muut ideat ovat tervetulleita, samoin kommentit edellisiin ajatuksiin.

Edelliseen liittyen esittelen esimerkin Suomi-tasolta. TeamFinland – verkoston tehtävänä on edistää Suomen asiaa maailmalla: Suomen taloudellisia ulkosuhteita, suomalaisten yritysten kansainvälistymistä, Suomeen suuntautuvia ulkomaisia investointeja ja Suomen maakuvaa.  Nämä ovat kaikki asioita, joita Metalli Tallissa tavoittelemme Itä-Uudenmaan näkökulmasta. Team Finland tietoa löytyy verkosta hakemalla. Kannattaa tutustua, olipa oma kansainvälistyminen missä vaiheessa tahansa.

Edellisestä toivomme kommentteja ja ehdotuksia vaikka saman tien. Seuraavassa verkostotapaamisessamme maanantaina 18. marraskuuta Loviisan Valkossa, Hollmingin vieraana, voimme jatkaa keskustelua.

Syksyn terveisin Matti Parkkinen

torstai 26. syyskuuta 2013

Alihankintamessuilta poimittua

Mitä metalli- ja koneenrakennuksen alihankkijoilta vaaditaan!

Ponsse tekee maailman parhaita metsäkoneita Vieremällä! Eikä aio siitä poiketa. 90% Ponssen toimittajista on suomalaisia ja 60% hankinnoista tulee Suomesta.

Alihankkijoilta vaaditaan ketteryyttä, 100% toimitusvarmuutta, avointa hinnoittelua, virheetöntä laatua, jatkuvaa parantamista ja sitoutumista. Jos näihin pystyt pärjäät myös hinnallisesti, koska tällöin oma toiminta pitää olla niin sujuvaksi viritetty, että kilpailukyky väistämättä kehittyy samalla.

Tätä samaa viestiä kertovat kaikki menestyneet alihankkijat ja heidän päämiehensä Alihankintamessujen seminaareissa. Itä-Uudellamaalla meidän pitää myös tavoitella jatkuvaa kehittymistä ja asiakkaiden odottamaa erinomaisuutta, muuten emme voi olla mukana omalta osaltamme auttamassa kansallisen kestävyysvajeen umpeen kuromista.

Metalli Tallin yritysten kannattaa olla mukana vuosittaisilla Alihankinta -messuilla!

Meillä Itä-Uudellamaalla ollaan hyvässä kehityksen vauhdissa ja valmiita kasvamaan, osaamista on - siitä vaan myymään lisää! Myyntiä edesauttaa näkyvyys kansallisesti merkittävimmillä messuilla. Metalli Tallin mukana tämän vuoden messuilla oli kolme yritystä (Tikander Metall, Helapala ja Brione). Messuilla omilla osastoillaan olivat esillä myös FSP, Hollming Works, CM-Tools ja Simfors.

Ensi vuoden messuille Metalli Talli menee taas yhteisosastolla - tervetuloa mukaan muutkin kuin edellä mainitut kolme, järjestämme sopivan yhteisosaston.


perjantai 6. syyskuuta 2013

”Hämäläisten hitaus ja rannikkoruotsalaisten varovaisuus” – Metalli Talli näyttää, että näin ei ole


Helsingin Sanomat kirjoitti viime sunnuntain 1. syyskuuta numerossaan näyttävästi koko aukeamalla, että ”Porvoon seudun talous peesaa”. Artikkelin väite on, että seutukunnan kilpailukyky ei juuri ole kehittynyt parissakymmenessä vuodessa. Toisaalta seutumme on tuoreen kilpailukykyanalyysin mukaan kuudenneksi paras maamme 25 seutukunnan joukossa. Eli vaikka muutos ei kenties ole ollut huimaavaa, lähtötaso on hyvällä tasolla.

Picote Oy on artikkelissa esimerkkinä alueen menestyjistä. Ja syystä. Picote laajentaa määrätietoisesti toimintaansa kehittämistään palvelu- ja toimintamenetelmistä laitepuolelle sekä kansainvälistyy vauhdilla. Eri suunta kuin useimmilla muilla laitevalmistajilla. Yleensä laitevalmistajat pyrkivät laajentamaan palveluihin.

Artikkeli kertoo edelleen, että juuri muita vahvasti nousevia yrityksiä ei alueella ole. Me tiedämme, että näin ei ole. Eli alueemme metalliosaamisen imagoa on syytä parantaa ja vauhdilla.
Metalli Talli hankkeen yhtenä tavoitteena on muuttaa tämä mielikuva ja sen takana oleva todellisuus vahvan kasvun ja kansainvälistymisen suuntaan.
Tehdään se yhdessä! Metalli Talli projekti auttaa, järjestää tilaisuuksia ja asiantuntija-apua. Varsinainen työ on yritysten harteilla, sinun ja kavereittesi harteilla.

Tervetuloa kaikki mukaan näyttämään, että uskallamme ja vauhtia piisaa!

torstai 15. elokuuta 2013

Tehdään yhdessä tulevaisuuden kansainvälisiä metalliosaajia!

Metalli Talli ja Amisto ovat ryhtyneet yhteistyöhön metalli-, sähkö- ja automaatioasentajaopiskelijoiden kouluttamiseksi tulevaisuuden vientiasentajiksi. Yritysten palautteen pohjalta käynnistettävän kehityshankkeen tarkoituksena on  luoda koulutusohjelma, joka yritysten kanssa yhteistyössä varmistaa osaajien saatavuuden yritysten tulevaisuuden kansainvälistymistarpeisiin. Lue lisää...

maanantai 5. elokuuta 2013

Keskellä yleistä lomakautta heinäkuussa...

...kirjoittelin tätä blogia. Uskon että metallialan toimijat Itä-Uudellamaalla löytävät täältä aika ajoin itselleen hyödyllisiä asioita. Muistakaa käydä tsekkaamassa säännöllisin väliajoin, täältä voi löytyä tietoa ajankohtaisista koulutuksista, messuasioista ja muista kiinnostavista tapahtumista.

Posintrassa todettiin alkukesästä vakavia ongelmia sisäilmassa, ongelma paikallistettiin ja poistettiin heinäkuun viimeisten viikkojen aikana. Nyt voi tulla helpottunein mielin työpöydän ääreen. Muistakaa te muutkin pitää työskentelyolosuhteet kunnossa!

Posintra on uusinut logonsa ja uutta logoa käytetään uusissa materiaaleissamme, kuten tässä blogissakin. Uudet, ajanmukaisemmat sivumme julkaistaan myös piakkoin, käykää tarkistamassa klikkaamalla Posintran logoa.

perjantai 12. heinäkuuta 2013

Poimintoja kesäkuulta...

...Parkkisen Matti jatkoi vastausten patistelua nettikyselyymme metalliyritysten palveluista ja resursseista...odotimme suurempaa vastausmäärää. Tulemme kokeilemaan toisenlaista lähestymistapaa elokuussa.

Kesäkuun päätapahtuma Metalli Tallille oli 10.6. Porvoon Emäsalon Seikkailulaaksossa järjestetty ensimmäinen verkostotapaaminen, jonne saimme koottua yhdeksän eri yrityksen edustajia. Aiheesta on oma tarinansa aiemmin julkaistuna blogikirjoituksena.

Käynnistimme myös verkottumista vertaishankkeiden kanssa Salon seudulla, Vaasan seudulla ja Ylä-Savossa. Tapaamisia hankkeiden kesken jatketaan syyspuolella, tarkoituksena on oppia toistemme kokemuksista ja tarjota kiinnostuneille yrityksille mahdollisuuksia tutustua muualla tehtyihin toimenpiteisiin.

Rauman Match Industry -kontaktitapahtumassa 13.6. Itä-Uusimaalaisia metallialan yrityksiä edusti Hollming Worksin Loviisan konepaja.

Erään Metalli Talli -yrityksen kanssa testattiin Progress-kehitystyökalua toiminnan analysointiin ja kehityssuunnitelman laadintaan. Kokemus tuntui lupaavalta ja yritys sai käyttöönsä raportin, jonka pohjalta se voi halutessaan lähteä kehittämään omaa toimintaansa. Vastaavaa tullaan tarjoamaan muillekin  Metalli Tallin yrityksille syksyn mittaan.

Keskustelut koulutuksellisesta yhteistyöstä metallialan oppilaitosten kanssa käynnistettiin ja asian puiminen jatkuu elokuussa...

Kokosimme myös ryhmän yrittäjiä keskustelemaan pintakäsittelyalan yhteistyöstä. Keskustelu oli varsin tunnustelevaa, mutta totesimme kuitenkin tarpeen pohtia sinkityspalvelujen hankintaan liittyvää yhteistyötä, pyrkimyksenä päästä yhteiseen kilohinnoitteluun ja säännöllisiin yhteiskuljetuksiin. Asiaan palataan...

Osallistuimme myös Teknologiateollisuuden TRIOplus-hankkeen seminaariin, jossa pohdittiin TRIOplussan jatkamisen tarvetta. Osallistujat olivat yhtä mieltä siitä, että vastaavan toiminnan tulee jatkua. Keskeinen pk-yritysten tilannetta kuvaava tieto eräästä kansainvälisestä tutkimuksesta oli se, että "suomalainen laatu on myytti", olemme häntäpäässä eurooppalaisessa vertailussa kautta linjan. Laatuun ja verkostoyhteistyöhön pitää panostaa, jos haluaa pärjätä kutistuvilla alihankintamarkkinoilla.
Teknologiateollisuus tulee järjestämään valmennusta myynnistä ja markkinoinnista sekä Leanin soveltamisesta - näihin kannattaa osallistua - ollaan kuulolla!




maanantai 8. heinäkuuta 2013

Metalli Tallin ensimmäinen verkostotapaaminen 10.6.2013

Metalli Talli pyrkii kehittämään Itä-Uudenmaan metallialan yritysten toimintaedellytyksiä nimenomaan kehittämällä yritysten keskinäisiä yhteistyön muotoja. Yksinkertaisimmillaan se on ohjattua vuoropuhelua yritysten välillä toimintaedellytysten kehittämiseksi, kehittyneimmillään sen muoto on yhteisen yrityksen perustaminen, mihin jokainen osakasyritys tuo mukanaan erityisosaamisen.

10.6.2013 pidetty verkostotilaisuus lähti miettimään, mitä yhteistoiminta Itä-Uudenmaan metallialan yritysten piirissä voisi käytännössä tarkoittaa. Puheenvuoroista selvisi mm.: ...lue lisää

Mikä Metalli Talli?

Metalli Talli on Itä-Uudenmaan pienten ja keskisuurten metalliyritysten yhteistyön edistämiseksi ja toiminnan kehittämiseksi käynnistetty verkostoitumisfoorumi, jonka tavoitteena on saada tehokkaammalla verkostoitumisella lisää tehoa metalliyritysten liiketoimintaan.
Teemme EU:n ESR-rahoituksella erilaisia resurssikartoituksia ja selvityksiä, hankimme asiantuntijoita, suunnittelemme yhteismarkkinointia ja teemakoulutuksia sekä järjestämme yhteisiä verkostotilaisuuksia.