torstai 5. kesäkuuta 2014

Onko Itä-Uudellamaalla tarvetta konepajahotellille?

Posintran Metalli Talli -projekti on teettänyt selvityksen ns. konepajahotellin tarpeesta Itä-Uudellamaalla. Selvitys tehtiin jo vuonna 2013 ja raportti siitä on nähtävissä Posintran kotisivujen Aineistot osion Julkaisut-kohdan alta.

Arvio tuloksista 

Lähtökohtana oli oletus siitä, että alueen metalliyritysten kiinnostus ja valmius konepajahotelliin siirtymisestä
olisi melko suuri, ennakoitiin tarve jopa konkreettisille rakennussuunnitelmille. Osoittautui kuitenkin, että käsitteenä konepajahotelli on eri toteutusmuotoineen varsin tuntematon, ja että välitön kiinnostus hanketta esiteltäessä oli laimea. Keskeinen kysymys on ollut: mitä hyötyjä saamme, kun muuttokustannukset ovat melko suuret?
Alueen metalliyritysten tulevaisuuden kilpailukyvyn kannalta voimien yhdistäminen jossain muodossa tuntuu tarpeelliselta, osaamista ja automaatiota pitää kasvattaa, kasvu edellyttää uusia asiakkaita alueen ulkopuolelta.
Siirtyminen tiiviimpään yhteistyöhön ja mahdollisesti saman katon alle ja yhteiseen toimintastrategiaan tulee viemään aikaa, useampia vuosia kokemusten mukaan. Tähän muutokseen konepajahotelli on hyvä taustamalli, vaikka muutos ei aivan puhtaaseen konepajahotelliin asti yltäisikään. Tästä näkökulmasta konepajahotelli -käsitteen esilletuonti on tämän kehittämistyön kannalta hyvä asia, ja tuo esille erilaisia etenemisen vaihtoehtoja.

Ei kommentteja: